Κασέρι ΠΟΠ
Ένα ημίσκληρο τυρί απαλού, κίτρινου χρώματος, μαλακιάς υφής και υπέροχης γεύσης. Αν μείνει για λίγη ώρα εκτός ψυγείου, εκπέμπει ένα βουτυράτο άρωμα, σχεδόν μεθυστικό. Λιώνει ομοιόμορφα στη φωτιά και είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά κασέρια. Παρασκευάζεται σε στρογγυλά κεφαλάκια, περιβάλλεται από κρούστα παραφίνης και φυλάσσεται στο ψυγείο από 6-10°C. Δοκιμάστε το μαζί με σταφύλια, πεπόνι ή βάλτε το στο τοστ του παιδιού σας, για να πετύχετε την κορυφαία γεύση.
Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ
Η Αμφιλοχία, στην άκρη του Αμβρακικού Κόλπου και με μικρούς ορεινούς όγκους στο Νότο της, δίνει άφθονη τροφή στα αιγοπρόβατα της περιοχής. Με το πλούσιο γάλα, όχι μόνο σε λιπαρά αλλά και σε αρώματα, φτιάχνονται μια σειρά από σκληρά τυριά, εκ των οποίων ένα από τα καλύτερα είναι η κεφαλογραβιέρα. Όπως μαρτυρά και το όνομα του τυριού, πρόκειται για μια μικτή παρασκευή γραβιέρας και κεφαλοτυριού, που σημαίνει ότι ως γραβιέρα είναι λίγο τσιμπημένη στο αλάτι. Ένα πραγματικά νόστιμο τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, ώριμο, κατάλληλο και για αυτούσια κατανάλωση σε σάντουιτς ή συνοδεία φρούτων, συμμετέχει επίσης και στο μαγείρεμα, όπου λιώνει ομοιόμορφα αποδίδοντας το μάξιμουμ της γεύσης του.
Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ
Ένα από τα κορυφαία τυριά της Ελλάδας. Είναι τυρί προστατευμένης ονομασίας προέλευσης, παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο στο νησί της Λέσβου και, πιο ειδικά, στους ορεινούς όγκους του. Παρασκευάζεται σε μικρά κεφαλάκια που ζυγίζουν 1-1½ κιλό. Τα παλαιότερα χρόνια το συντηρούσαν αποκλειστικά και μόνο μέσα σε ελαιόλαδο, για να προφυλάσσεται από μικροβιακές αλλοιώσεις, ενώ παράλληλα δεχόταν τα κύματα ζέστης και κρύου το καλοκαίρι και το χειμώνα αντίστοιχα, πράγμα που του έδινε μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση (νόμιζε κανείς ότι το είχαν φτιάξει βάζοντάς του πολλά πιπέρια). Η μέθοδος συντήρησης στο λάδι είναι εξαιρετικά ακριβή και, σύμφωνα με το νόμο, τα τελευταία χρόνια το λαδοτύρι Μυτιλήνης δεν συντηρείται πλέον στο λάδι, αλλά σε στρώμα παραφίνης. Προσομοιάζει πολύ στη γεύση της γραβιέρας, είναι εξαιρετικά αρωματικό και πιθανότατα ένα από τα καλύτερα τυριά της Ελλάδας.
Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.
Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) είναι, το δίχως άλλο, η «ναυαρχίδα» της παραγωγής, αλλά και το πιο σπουδαίο και ξακουστό προϊόν του νησιού.
ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ, ΜΕ ΥΠΟΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ
Αυτό το σκληρό τυρί, κυλινδρικού σχήματος, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση παράγεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς.
Από 80% ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ & 20% ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑ
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο (καθώς για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα) και έχει χαρακτηρισθεί από πολλά ινστιτούτα και επιστήμονες ως ένα από τα καταλληλότερα τυριά για κατανάλωση από άτομα όλων των ηλικιών!
Είναι ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά και είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κλπ).
Ευχαριστούμε το olivemagazine.gr για το παραπάνω άρθρο.