Η οικογένεια τυροκομικών ΤΣΟΛΙΑΣ ξεκινά την ιστορία της αρχές του 20ου αιώνα όταν ο προπρο-πάππους μας ονόματι Τσολιάς ξεκίνησε στον Πρωτόπαππα Ιωαννίνων να παράγει παραδοσιακές συνταγές τυριών και να τα μεταπωλεί στην πόλη των Ιωαννίνων και στα γύρω χωριά.
Την περίοδο εκείνη τα τυροκομικά τα οποία ήταν ευκολα στην παραγωγή τους ήταν τα τσαντιλοτύρια και τα βαρελίσια τυριά. Τα μέσα της εποχής ήταν εκείνα που καθοδηγούσαν τον τυροκόμο να φτιάξει τα τυριά του. Τα τυριά στην Ηπείρο κατά κύριο λόγο ήταν από γάλατα πρόβεια και γίδινα, δεν χρησιμοποιούσαν το αγελαδινό γάλα για την παρασκευή τυροκομικών.
Συνταγές έχουμε μέχρι σήμερα για το τσαντιλοτύρι που έχει περισσότερο κατικίσιο γάλα και το βαρελίσιο τυρι που έχει περισσότερο προβειο γάλα και σήμερα είναι πλέον ΠΟΠ προϊόν με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Σήμερα η έδρα μας βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας καθώς οι παππούδες μας ήρθαν μέσω του εμπορίου στην περιοχή της Μακεδονίας και ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου η ζήτηση των τυροκομικών ήταν μεγαλύτερη και συνεχώς αυξανόμενη.
Ο σκοπός μας είναι να κρατούμε τις ελληνικές παραδόσεις και τις γεύσεις ανα περιοχή της Ελλάδος και να συλλέγουμε τυροκομικά από μικρά τυροκομεία με ιστορία και εμπειρία ετών. Αυτά τα τυροκομικά βάζουμε στην οικογένεια τυριών ΤΣΟΛΙΑΣ και τα προσφέρουμε δια μέσω της μικρής αγοράς, δηλαδή, των παντοπωλείων της γειτονιάς. Δεν θα βρείτε τα τυριά μας σε μεγάλα υπερ καταστήματα καθώς η παραγωγή μας είναι περιορισμένη και δεν δυνάμεθα να τροφοδοτήσουμε με ευρεία παραγωγή την μεγάλη αγορά.
Αξίζει να δοκιμάσετε τις γεύσεις και τις συνταγές μας !!!!