Σε αυτή τη συνταγή, η φέτα Τσολιάς δεν είναι απλώς ένα συστατικό – είναι ο πρωταγωνιστής. Η πλούσια, αυθεντική της γεύση αναδεικνύει τη μελιτζάνα, προσθέτοντας βάθος και αλμύρα που ισορροπούν τέλεια με τη γλυκύτητα του ψητού λαχανικού.
Με καταγωγή από την Ήπειρο και φτιαγμένη με σεβασμό στην παράδοση, η φέτα Τσολιάς δίνει γαστρονομική υπόσταση σε ένα πιάτο που μοιάζει απλό, αλλά κρύβει μέσα του όλη τη νοστιμιά της ελληνικής κουζίνας.
Ένα πιάτο απλό, μα με βάθος – γιατί η φέτα Τσολιάς δεν συνοδεύει. Ξεχωρίζει!
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά
Συστατικά:
- 3 μελιτζάνες
- 200g Φέτα Τυρί ΠΟΠ Βελούδο Τσολιάς
- 1 μεγάλο ή 2 μεσαία κρεμμύδια
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 1 κούπα (300g) ντομάτα κονκασέ
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- ελαιόλαδο
- δαφνόφυλλο
- αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
1. Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε στη μέση. Αφαιρέστε προσεκτικά τη σάρκα από την κάθε μελιτζάνα με ένα κουτάλι, αφήνοντας 1,5 εκατοστό περίπου από το πλάι. Τρίψτε τις μελιτζάνες με ένα λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
2. Κόβετε τη σάρκα της μελιτζάνας σε μικρότερα κομμάτια και τη βάζετε σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι.
3. Κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες και τις σκελίδες σκόρδου σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και αφήστε τον στην άκρη για αργότερα.
4. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο (4-5 κουταλιές της σούπας) σε μια κατσαρόλα και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις φέτες κρεμμυδιού και σωτάρετε για 4-5 λεπτά.
5. Προσθέστε τις σκελίδες σκόρδου, τη σάρκα της μελιτζάνας και την ντομάτα. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν όλα. Προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό και αλατοπιπερώστε.
6. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάστε με ένα καπάκι και αφήστε να ψηθεί για 15 λεπτά.
7. Προσθέστε στην κατσαρόλα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σβήστε τη φωτιά. Γεμίστε τις μελιτζάνες με τα ψημένα κρεμμύδια και ρίξτε από πάνω την θρυμματισμένη Φέτα Τυρί ΠΟΠ Βελούδο Τσολιάς. Περιχύστε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο. Αν έχει μείνει γέμιση κρεμμυδιού, απλά προσθέστε τη στο ταψί ανάμεσα στις μελιτζάνες.
8. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Ξεσκεπάστε και ψήστε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η φέτα.
Σημειώσεις
Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες αντί για κονκασέ. Κόψτε 1-2 ντομάτες σε κύβους και χρησιμοποιήστε μισό φλιτζάνι νερό.
Καλή απόλαυση!
Πηγή συνταγής: mamazillafood.com